Misterele birocrației

În urmă cu patru ani, doamna Eugenia ieşea la pensie anticipat şi urma să primească lunar 508 lei. Avea o rată la bancă de 80 de lei, aşa că a decis că este mai bine să primească banii pe card pentru a scuti din drumuri. Rata urma să fie retrasă automat prin bancă, în timp ce diferenţa o ridica de la bancomat. De la teorie la practică, femeia a descoperit că e cale lungă.

Fiul doamnei Eugenia a încercat să elucideze situaţia, însă mereu s-a lovit de necondordanţe şi de răspunsuri care parcă mai mult complicat, decât aduceau lumină în acest caz.

În mai 2012 venitul femeii a fost recalculat pentru că a împlinit vârsta pensionării. La cei 508 lei s-au mai adăugat alţi 90. Dar şi rata a crescut de la 80 la 150 de lei. Calculele arată că nu ar fi fost nicio problemă în achitarea către bancă, doar că surpriză.

Ne-am interesat și la Casa de Pensii, care ne-a arătat dovada că s-a virat în fiecare lună către bancă suma de 179 de lei. Diferența dintre banii care erau trimiși de casa de pensii la executorul judecătoresc și rată majorată este de 29 de lei. Un alt semn de întrebare și o altă neconcordanță. Dar cum nimeni nu l-a lămurit, bărbatul a decis să achite în totalitate creditul în octombrie 2012. Se aştepta ca de acum, pensia mamei să intre integral în cont, numai că nici după trei luni n-a văzut toţi banii.

Bărbatul este decis să îşi prezinte cazul în instanţă, deşi nu ştie exact cine trebuie tras la răspundere, banca sau casa de pensii?

Reporter: Corina Hrom ; Imagine: Victor Nita / George Dima