Misiune de antrenament inedită pentru profesioniştii Centrului de Scafandri

Ei au ieşit în larg şi au plantat pe fundul mării 11 plachete personalizate, ancorate de blocuri de beton grele de 300 de kilograme până la o tonă. Plachetele, amplasate la adâncimi între 10 şi 85 de metri reprezintă obiectele unui concurs ce se va desfăşura în premieră pe litoralul românesc. Între 1 iunie şi 1 septembrie, scufundători profesionişti sau amatori vor încerca să le găsească, în bătălia pentru titlul de Scafandrul anului 2013.

Concursul este organizat de Centrul de Scafandri al Forţelor Navale şi are mai multe obiective: promovarea profesiei de scafandru, atragerea tinerilor către această profesie şi, nu în ultimul rând, încurajarea practicării de către turişti a scufundărilor în scop recreativ pe litoralul Mării Negre.

Amplasarea plachetelor a fost executată de scafandri profesionişti, de la bordul navei de intervenţie “Grigore Antipa”.

Pentru a putea participa la competiţie, scafandrii vor utiliza tot echipamentul şi logistica necesare scufundării în siguranţă. Echipamentul unui scafandru profesionist care execută imersiuni la mare adâncime este exterm de complex şi cântăreşte 40 de kilograme. Doar căştile speciale cu care sunt dotaţi au o greutate de 17 kilograme!

Competiţia se va desfăşura pe două categorii: scafandri profesionişti, unde se pot înscrie doar companii autorizate de Centru de Scafandri şi Scafandri recreaţionali, unde poate lua parte orice scafandru care deţine un brevet valabil pentru adâncimea la care se află placheta pe care vrea să o recupereze. Pe parcursul verii, competitorii vor acumula puncte la fiecare scufundare, iar Scafandrul anului va fi desemnat de un juriu specializat pe 1 octombrie.

Reporter: Cosmin Bele ; Imagine: Alex Brinzaru