Minor amenințat cu executarea silită

Caz neobișnuit la Buzău. Un copil minor a fost somat cu executarea silită de către Spitalul de Urgenţă Buzău. Acesta a fost internat aici în urma unui accident rutier. Potrivit reprezentanților spitalului, cu toate că nu este normal ca un copil să fie notificat în acest fel, legea este cea care îi obligă să facă acest lucru.

Prin acest act, fetiței de 8 ani i se cere să comunice în termen de cinci zile, numărul dosarului penal constituit în urma depunerii plângerii penale ca urmare a accidentului în care aceasta a fost victimă. Altfel, minora va fi executată silit pentru 979,55 lei, sumă ce reprezintă cheltuieli de spitalizare din anul 2016.

“(…)Necomunicarea datelor solicitate îndreptăţeşte creditorul să solicite recuperarea contravalorii cheltuielilor de spitalizare, folosind în acest scop toate mijloacele legale de care dispune, inclusiv solicitarea concursului instanţelor judecătoreşti sau executorilor judecătoreşti”, se arată în actul respectiv.

Potrivit managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, Claudiu Damian, deşi este neobişnuit ca un copil să fie notificat în acest fel, legea este cea care îi obligă să facă acest lucru.

“Nu suntem noi vinovaţi. Legea are scăpări. Chiar dacă eşti copil, pensionar sau asigurat, la orice accident rutier, dacă nu se finalizează dosarul prin demostrarea unui vinovat, plăteşte victima. Am cerut să ni se comunice stadiul dosarului. Nu am cerut plata spitalizării. S-a presupus, iniţial, că tatăl copilului e vinovat. Am trimis adresă, în 2017, poliţiei dar nu ne-a comunicat nimeni. Aşa e legea. Eşti copil, eşti pensionar sau asigurat, trebuie să te îndrepţi către victimă dacă nu s-a soluţionat dosarul”, a declarat Claudiu Damian.

Managerul unității a mai precizat că, în evidenţele spitalului există aproximativ 1.000 de persoane de la care ar trebui să fie recuperaţi banii cheltuiţi cu spitalizarea.

Redactor: Oana Jărloianu