Ministerul de Finanțe urmează să introducă de la 1 ianuarie 2014 impozitul forfetar

Ministerul de Finanțe urmează să aplice impozitul forfetar astfel încât firmele din domenii cu evaziune fiscală ridicată (precum industria turismului, servicii etc) vor plăti obligatoriu o sumă minimă. Cum se va aplica impozitul forfetar?

Autoritățile au luat în vizor operatorii din turism (hoteluri, pensiuni), restaurantele, barurile și cafenelele, salaoanele de înfrumusețare, spălătoriile auto. Astfel, aceste categorii care până acum plăteau o cotă de 16% impozit pe profit sau 3% din cifra de afaceri vor plăti un impozit forfetar începând, probabil, cu 1 ianuarie 2014. Noua taxa va fi calculată în funcție de mai multe criterii și nu va fi o sumă fixă ca până acum. Suprafața pe care-și desfășoară activitatea va fi un criteriu. În cazul spălătoriilor, stațiilor de vulcanizare sau IT, de exemplu, , se va aplica un coeficient de 6 lei până la 10 lei pe metru pătrat. Suma rezultată se înmulțește cu 12 luni.

La saloanele de înfrumusețare se va lua în calcul, printre altele, numărul de scaune. La restaurante, alimentaţie şi catering, se pleacă de la o bază de 1.400 de lei, care va ţine cont apoi de variabile ca: rangul localităţii (4 tipuri), suprafaţa utilă a locaţiei, coeficientul de sezonalitate, coeficientul de ajustare pentru spaţiul tehnic. Pentru hoteluri şi pensiuni, s-a prevăzut o cotă fixă, apoi reduceri în funcţie de sezonalitate, amplasarea în rural sau urban, central sau la periferie.

Pentru a intra în categoria plătitorilor de impozit forfetar companiile trebuie să fi realizat o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, să deţină active totale care nu depăşesc echivalentul în lei a 43 milioane euro, conform ultimei situaţii financiare aprobate, să aibă o pondere de peste 70% a veniturilor obţinute din desfăşurarea activităţilor corespunzătoare codurilor CAEN menţionate, în total venituri, şi un număr mediu anual de salariaţi mai mic de 250. De asemenea, companiile nu trebuie să se afle în dizolvare, potrivit legii.