Mini-delta realizată pe jumătate

Unul dintre cele mai spectaculoase proiecte de ecosistem din Deltă s-ar putea duce direct pe… Apa Sîmbetei! Deși au reușit să obțină milioane de lei pentru a transforma polderul Zaghen prin extinderea suprafeței de luciu apă, crearea unor zone de refugiu și modernizarea stațiilor de pompare, lucrările propriu zise par să bată pasul pe loc, așa că administrația locală din Tulcea riscă să piardă finanțarea record. Autoritățile încearcă acum să găsească o soluție.

Proiectul ce vizează construcția ecologică în polderul Zaghen, din rezervația biosferei Delta –Dunării, România-Ucraina, părea să fie o realizare importantă a administrației locale din zonă și nu o povară. Conform planurilor, obiectivul proiectului îl constituia conservarea biodiversității biologice a habitatelor naturale și a speciilor de floră și fauna sălbatică din zona lacului Zaghen, realizându-se, astfel, o mini-deltă. Pentru îndeplinirea țintelor propuse, au fost demarate lucrările, însă, întârzierile cauzate de contestații au durat mai mult decât se aștepta administrația locală, fapt ce a generat tensiuni enorme.

Deși mai sunt două luni până la termenul limită al proiectului, lucrările avansează cu greu.

Utilajele și echipele de pe teren muncesc la foc automat pentru a salva, pe ultima sută de metri, situația.

Popularea zonei cu floră și faună va transforma hectare întregi de pământ într-o mini-deltă, ce va avea scop turistic. Întreg proiectul va fi protejat prin monitorizarea speciilor de floră, faună, dar și a habitatelor, iar controlul regimului hidrografic va fi efectuat în perioade extreme.

Este o enigma însă dacă proiectul va fi terminat până în luna decembrie și va reuși, în acest an, să dea un nou aspect zonei. În cazul în care constructorii nu duc la bun sfârșit proiectul, administrația locală va fi nevoită să înapoieze sumele primite. La data semnării contractului de finanțare, valoarea totală a proiectului a fost de aproximativ 71 milioane lei.

Reporter: Ana-Maria Stancu ; Imagine: Adi Florea