Mike Pompeo, în vizită la Londra

Aflat în vizită oficială la Londra, secretarul de stat american Mike Pompeo a invitat comunitatea internaţională la construirea unei coaliţii mondiale pentru a contracara “ameninţarea” reprezentată – potrivit lui – de China.

Oficialul american a acuzat Beijingul că a exploatat pandemia de coronavirus pentru a-şi promova propriile interese.

Preşedintele american Donald Trump identifică China drept principalul rival al Statelor Unite şi l-a acuzat pe omologul său chinez Xi Jinping că profită de comerţ şi nu spune adevărul despre pandemia de coronavirus, pe care liderul de la Casa Albă o numeşte “ciumă chineză”.

Şeful diplomaţiei americane a denunţat China ca fiind o ţară agresivă, citând revendicările Beijingului în Marea Chinei de Sud, neînțelegerile cu India şi pandemia de coronavirus pe care – consideră Mike Pompeo – China a exploatat-o în mod “inacceptabil”. El nu a oferit însă nicio probă despre modul în care China a exploatat pandemia de coronavirus.

China acuză ţările occidentale şi în special SUA de isterie antichineză şi comportament colonialist.

Șeful Departamentul de Stat al SUA a lansat un atac și la adresa directorului general al Organizației Mondiale a Sănătății, în timpul unei întâlniri cu mai mulți parlamentari britanici.

Pompeo a afirmat despre șeful OMS că a fost „cumpărat” de guvernul chinez, iar alegerea sa a dus la „moartea unor britanici”. Acesta a  precizat că își fundamentează afirmațiile pe „informații concrete”, dar fără a numi sursa lor. El a mai numit Organizația Mondială a Sănătății drept o instituție „politică, nu una bazată pe dovezi științifice”.

Secretarul de stat a continuat, astfel, retorica Washigtonul, potrivit căreia OMS a eșuat în a preveni pandemia de coronavirus printr-o reacție târzie prin care ar fi protejat China unde a fost înregistrat primul focar de coronavirus la finalul lui 2019. SUA, cel mai mare finanțator al organizației, și-a anunțat retragerea din OMS.

Liderul diplomației americane a mai afirmat că a avut discuții „constructive” cu Boris Johnson privind evoluțiile din Hong Kong, încălcarea dreptului omului în Xianjing, implicarea Chinei în dezvoltarea rețelelor viitoare de telecomunicații – în contextul în care Marea Britanie a eliminat compania chineză Huawei din viitoarele rețele 5G, dar și acordul comercial dintre Statele Unite și Marea Britanie ca urmare a ieșirii din Uniunea Europeană.

Redactor: Mihaela Țânțaru