Mii de romani pacaliti pe Facebook

Mii de utilizatori romani de Facebook sunt victimele unei escrocherii ce are drept momeala un fals concurs care se foloseste de numele unui operator de telecomunicatii de pe pisata si care are ca premiu un smartphone de ultima generatie.

Odata ce au dat Like, victimele s-au abonat, practic, la pagina respectiva, astfel incat vor primi in NewsFeed continutul postat pe aceasta, inclusiv link-uri periculoase. Pe de alta parte, spun specialistii de la Bitdefender, “cei care au dat Like pozei, ajuta indirect la popularizarea paginii escrocheriei. Actualmente sunt peste 12.000 de like-uri si tot atatea Share-uri pe o poza si 10.000 de like-uri si tot atatea Share-uri pe o alta imagine a premiului”.

Mecanismul de raspandire al acestei escrocherii este foarte eficient, fiind bazat pe diseminarea benevola a malware-ului. Exista doua cai prin care utilizatorii pot cadea in cursa: fie le apare pe Perete sau in Fluxul de stiri un mesaj care promoveaza concursul, fie in Fluxul lor de stiri apare un mesaj postat de un prieten, insotit o poza a premiului si instructiunile de participare.

Utilizatorii sunt sfatuiti sa studieze cu atentie pagina concursului sis a verifice cu atentie regulile complete pentru participarea la un astfel de concurs.  In plus, trebuie verificat site-ul oficial al firmei organizatoare si verificat daca este anuntat si acolo un astfel de concurs.