Mii de credincioşi s-au îndreptat către faleza Cazinoului de Boboteaza

În faţa Catedralei Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Constanţa, cele 11 butoaie de apă erau pregătite pentru a fi transportate către faleza Cazinoului unde slujba avea să continue. Carele unde au fost aşezate butoaiele au fost arajante cu crenguţe de brad şi colaci împletiţi. Cele şase care au fost trase de boi, măgari şi cai.

Ceea ce a făcut deliciul oamenilor, a fost unul dintre boi. Din cauza foamei, “mâncăciosul” aşa cum l-au botezat cei prezenţi, încerca să-i mănânce covrigul vecinului său din frunte.

Miile de credincioşi constănţeni şi-au îndreptat repede paşii spre faleza cazinoului. Boboteaza este o sărbătoare dedicată purificării naturii şi mai ales a apei de forţele răului. Înalt Prea Sfinţia Sa împreună cu un sobor de preoţi au oficiat slujba de sfinţire a apei.

Conform tradiţiei, în fiecare an, Arhiepiscopul Tomisului aruncă în apa rece a mării trei cruci de lemn. Religia spun că cel care va găsi una dintre ele va avea noroc şi sănătate tot anul. Însă se pare că oamenii, au venit la slujbă, dar habar nu aveau semnificaţia crucii.

Anul acesta, 20 de curajoşi au înotat în apele reci ca gheaţa pentru a putea prinde una dintre cruci. Cinci dintre aceştia sunt militari ai Forţelor Navale.

La datorie, au fost şi jandarmii pentru a asigura un bun demers al evenimentului. La finalul slujbei toţi credinioşii au primit sticle cu aghiasmă.

De pe faleză, patru care trase de boi şi măgari au pornit pe principalele bulevarde din oraş, pentru a împărţi aghiazmă oamenilor.

Reporter: Denisa Stoenescu ; Imagine: Alex Brinzaru