Mii de adolescenți din România sunt dependenți de substanțe halucinogene

Situația din România, pe cât este de bine mascată, pe atât este de tragică. Mii de tineri adolescenți sunt dependenți de substanțe halucinogene. Ușor de procurat, dar și de consumat, plicurile au creat extaz și panică printre adolescenți. Ionuț este unul dintre aceștia. A început dintr-o joacă să consume droguri și să testeze etnobotanice. Provine dintr-o familie obișnuită care l-a sprijinit întotdeauna , însă prietenii au fost mereu pe primul loc. Anturajul l-a ajutat să devină dependent.

Stările provocate de această dependența le distrug tinerilor percepția despre viața.

Ca și Ionuț , mulți alți tineri duc zilnic o luptă cu demonii din Paradis. Un paradis în care fericirea durează puțin și maschează de fapt un drum către distrugere. Tot ceea ce se petrece le afectează corpul, mintea, sufletul dar și familiile.

O discuție relaxantă cu prietenii, într-o cafenea a determinat-o și pe Alina să incerce astfel de substante. S-a oprit la timp, spune ea.

În Constanța în ultima săptămână doi tineri au fost salvați de medici după ce au consumat etnobotanice în grupul sanitar al unui liceu. Consumatorii se pot adresa pentru ajutor agențiilor de stat sau asociațiilor non profit. Un exemplu este activitatea Asociației Tomis Antidrog care lucrează cu tinerii cu probleme.

Cei care iși doresc o viață normală sunt indrumați de specialiști către un centru de dezintoxicare, primind suport pe tot parcursul terapiei. Toate informațiile necesare și datele de contact sunt oferite pe site-ul http://www.tomisantidrog.ro .

Reporter: Ana-Maria Stancu ; Imagine: George Dima