Migranți clandestini în Portul Constanța

Alertă, duminică noaptea, în Portul Constanța! Un incendiu izbucnit la bordul unei nave comerciale aflate sub operațiuni în dana 64  a Portului Constanța a pus pe jar autoritățile.

Focul a fost provocat de șase migranți clandestini, care au incendiat o saltea în cabina vasului aflat sub pavilion Panama.

”La ora 21.00, transfugii au spart o ușă de la o cabină. Unul dintre ei a scăpat și a rămas întins pe punte. El a cerut ajutor medical. Alți transfugi au dat foc la o saltea într-o cabină, dar am reușit să-l stingem cu ajutorul unui extinctor pe un geam. Dacă focul era mai mare, echipajul nu putea să-l stingă pentru că ușa de la cabină era încuiată.”, a explicat comandantul navei.

Persoanele în cauză au fost intoxicate cu fum și au primit îngrijiri medicale la fața locului. Una dintre acestea a fost transportată la Spitalul de Urgență Constanța.

Nava Nordic Barents a sosit în portul Constanța în cursul zilei de 17 noiembrie,  având un echipaj format din 22 marinari de naţionalitate filipineză și rusă. Autoritățile au fost notificate că la bord se aflau 6 pasageri clandestini. Comandantul navei a declarat că aceștia au fost depistați la bord după ce ”Nordic Barents” a părăsit portul turcesc Hereke, ultima escală a vasului înainte de Constanța.

Comandantul de pe ”Nordic Barents” a solicitat evacuarea transfugilor de la bordul navei pentru siguranța echipajului și a vasului. Adrian Mihălcioiu, președintele Sindicatului Liber al Navigatorilor din România afirmă că legislația traficului maritim internațional este precară în ceea ce privește rezolvarea problemei pasagerilor cladestini aflați la bordul navelor.

Comandantul navei a fost sancţionat contravenţional cu o amendă în valoare de 48.000 de lei, iar nava este supravegheată de poliţiştii de frontieră până la finalizarea operaţiunilor şi va părăsi portul cu migranţii la bord.

Redactor: Mihaela Țânțaru