Migranți clandestini dispăruți

O nouă alertă în Portul Constanța! Cei șase algerieni care au provocat un incendiu  duminică noaptea la bordul unei nave comerciale aflate sub operațiuni în dana 64 a Portului Constanța au pus din nou pe jar autoritățile.

De această dată, polițiștii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanța, aflați la supravegherea vasului „Nordic Barents”, au fost anunțați în noaptea de miercuri spre joi, că transfugii nu se mai află la bordul cargo-ului.

Acțiunile de căutare a celor șase cetățeni algerieni au fost demarate imediat. Operațiunile au primit sprijinul poliției și jandarmeriei Constanța.

Cei patru transfugi au fost prinși pe un câmp, în zona Valu lui Traian către Murfatlar, și au fost duși la audieri. Între timp, căutarile continuă pentru găsirea celorlalți doi algerieni.

Nava ”Nordic Barents”, aflată sub pavilion Panama, a sosit în Portul Constanța în cursul zilei de 17 noiembrie,  având un echipaj format din 22 marinari de naţionalitate filipineză și rusă. Autoritățile au fost notificate că la bord se aflau 6 pasageri clandestini. Comandantul navei a declarat că aceștia au fost depistați la bord după ce ”Nordic Barents” a părăsit portul turcesc Hereke, ultima escală a vasului înainte de Constanța.

La data sosirii navei în Portul Constanța, cei șase algerieni au incendiat o saltea în cabina vasului. Focul a fost stins de echipajul navei iar transfugii au primit îngrijiri medicale în urma intoxicării cu fum. Comandantul de pe ”Nordic Barents” a solicitat evacuarea pasagerilor clandestini de la bordul navei pentru siguranța echipajului și a vasului. Adrian Mihălcioiu, președintele Sindicatului Liber al Navigatorilor din România afirmă că legislația traficului maritim internațional este precară în ceea ce privește rezolvarea problemei pasagerilor cladestini aflați la bordul navelor.

Comandantul navei a fost sancţionat contravenţional cu o amendă în valoare de 48.000 de lei, iar nava a fost pusă sub supravegherea poliţiştilor de frontieră până la finalizarea operaţiunilor urmând a părăsi portul cu migranţii la bord.

Problema pasagerilor clandestini la bordul navelor dă mari bătăi de cap armatorilor și echipajelor vaselor, fiind afectată și operarea acestora.

Redactor: Mihaela Țânțaru