Mierea, alimentul vieții!

Cine nu a consumat vreodată miere? Alimentul preparat de albine este cunoscut încă din antichitate și a fost folosit ca îndulcitor mii de ani, până la apariția zahărului. Tot mai mulți cercetărori recomandă consumul de miere pentru tratarea sau prevenirea multor afecțiuni. Dar haideți să vedem ce conține această licoare aurie.

Mierea de albine a fost prima substanță dulce folosită de om, fiind prețuită în special de preoți în cadrul diverselor ritualuri. Excesul de umiditate este inlaturat din miere cu ajutorul aripilor albinelor, pentru ca mierea sa fie gata pentru consum. Aceasta poate fi din soiuri diferite. Gustul si textura depind de tipul florilor din care provine nectarul cules de catre albine. Pe langa faptul ca acasta este dulce si gustoasa rolul si actiunile ei sunt  cu adevarat uimitoare. Mierea contine numerosi antioxidanti, o caracteristica importanta pentru oameni. Aceasta are si o componenta antiinfectioasa si este folosita pentru vindecarea tusei, bolilor intestinale si ranilor pielii. Cercetatorii considera ca mierea are capacitatea de a ucide microbii. Mierea pura este o sursa de carbohidrati, atat fructoza cat si glucoza pe care organismul le transforma in energie, poate fi benefica si pentru persoanele care sufera de unele tipuri de alergii.

Pentru o viata sanatoasa consumati miere in cantitati recomandate de medici deoarece consumul execesiv poate dauna grav sanatatii. Aceasta are in dulceata si o compozitie chimica asemanatoare cu cea a zaharului de masa, astfel incat cantitatile de servire recomandate pentru miere sunt similare cu cele ale zaharului de masa.

Redactor: Daniel Albu