Meșteșuguri unice în lume

Cele mai rare și deosebite obiecte sculptate manual in lemn din întreaga țară sunt expuse, timp de trei zile, la malul mării, pe platforma din fața Muzeului de Artă Populară din Constanța. Aici turiștii dar și localnicii se pot întîlni cu meșterii populari care modelează lemnul și pot afla cîteva din secretele, păstrate, de-a lungul vremurilor în diferite zone ale țării. În plus, ei pot să achiziționeze un obiect artisanal unic.

Obiecte spectaculoase sculptate din lemn ies din mîinile meșteșugarilor români. Fiecare dintre ei are o tehnică unică și un specific al zonei de unde provine.

Domnul Bucur sculptează în lemn din copilărie și spune că nu i se pare lucru complicat. Acum a ieșit la pensie așa că pentru el este o activitate care îl relaxează. Lucrează mai mult obiecte de uz canis. La fel de pasionați sunt și ceilalți trei meșteșugari renumiți pentru formele unice pe care le capată lemnul în mîinile lor.

Alexandru Manea sculptează piese de mobilier tradiționale, iar din mîinile lui Vasile Moldoveanu ies icoane unice și obiecte cu specific ceremonial.

Cei patru meșteri vor rămîne la Constanța și pe perioada week-end-ului așa că turiștii care vor să își achiziționeze un suvenir deosebit de la mare îl pot găsi pe platoul din fața muzeului.

Prețul obiectelor pornește de la cîteva zeci de lei și ajunge și la cîteva sute. O lingură sculptată costă în jur de 20 de lei, iar o furcă ajunge la 100 de euro.

Reporter: Andreea Barbu ; Imagine: George Dima