Meseria, brățară de aur!

Pentru acest an, Ministerul Educației Naționale raportează un succes în ceea ce privește interesul pentru învățământul profesional și cel dual. Conform statisticilor oficiale, după prima sesiune de admitere au fost ocupate peste 18.100 de locuri în aceste domenii.

Mediul de afaceri primeşte o gură de oxigen. Pentru anul şcolar 2018-2019 au fost ocupate peste 18.000 de locuri în prima etapă de admitere în învăţământul profesional şi dual.

Cea de-a doua etapă de admitere pune la dispoziție doritorilor 21.951 de locuri. Înscrierea elevilor se derulează în perioada 31 august – 3 septembrie 2018, la unităţile de învăţământ profesional care organizează sesiune de preselecţie pe baza fişelor de înscriere în învăţământul profesional de stat. O altă rundă de înscrieri are loc şi în data de 5 septembrie 2018, la unităţile de învăţământ profesional care nu organizează preselecţie pe baza fişelor de înscriere în învăţământul profesional de stat.

Potrivit Ministerului Educației Naționale, formarea elevilor este susţinută financiar prin bursa profesională care se acordă lunar. Aceasta este în cuantum de 200 lei, provine de la bugetul de stat și poate fi acordată dacă elevul este înscris la învăţământul profesional. În cazul elevului înscris la învățământul dual, valoarea se ridică la minimum 400 lei lunar, 200 de la bugetul de stat şi 200 de lei de la operatorul economic cu care elevul încheie un contract individual de practică.

Redactor: Sondra Sandu