Mesajul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a mulţumit duminică personalului din sistemul sanitar care luptă împotriva pandemiei de COVID-19, precum şi britanicilor care stau în casă pentru a evita răspândirea coronavirusului, într-un discurs istoric televizat.

Mesajul, difuzat în atenţia britanicilor şi naţiunilor Commonwealthului, este al patrulea de la începutul domniei de 68 de ani a Reginei Elisabeta a II-a.

Discursul a fost înregistrat la Castelul Windsor, la vest de Londra, unde regina şi soţul său, prinţul Philip, locuiesc din data de 19 martie.
În vârstă de 93 şi, respectiv, 98 de ani, ei fac parte din grupul de risc. Anturajul lor a dat asigurări că ei sunt sănătoşi şi urmează directivele guvernului. Prinţul moştenitor Charles, în vârstă de 71 de ani, a contractat boala, dar a ieşit recent din carantină şi, de asemenea, se simte bine.

În Regatul Unit, s-au înregistrat circa 42.000 de cazuri de COVID-19, devenind una dintre cele mai afectate ţări din Europa. Peste 4.300 de persoane au murit.
Celelalte trei mesaje ale reginei în timp de criză sau de doliu au avut loc în 1991 cu ocazia primului Război din Golf, în 1997 în ajunul funeraliilor prinţesei Diana şi în 2002 după decesul mamei sale.

Redactor: Mihaela Țânțaru