Merkel și Macron se întâlnesc, vineri, la Paris

Viitorul Uniunii Europene va fi dezbătut, vineri, la Paris în cadrul întâlnirii dintre cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și președintele Franței, Emmanuel Macron.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, se va întâlni, în data de 19 ianuarie, în ”Orașul Luminilor” cu liderul de la Palatul Elysee pentru a discuta despre perspectiva Uniunii Europene. Agenda întrevederii include și discuții referitoare la prioritățile pe termen scurt ale Blocului comunitar.

Președintele francez a propus, în urmă cu câteva luni, o reînnoire a Uniunii Europene. Reforma dorită de Macron vizează o colaborare sporită în sfera apărării, imigrației, politicilor fiscale, economice și sociale. Schimbările recomandate de liderul de la Elysee au în vedere crearea ”unei forțe militare de intervenție” și întocmirea unui buget militar comun până în anul 2020. Totodată, acesta a solicitat și constituirea unei instituții europene pentru informații în scopul combaterii terorismului, crearea unui buget comun al zonei euro și înființarea unui post de ministru al finanțelor la nivelul Uniunii Europene.

Înaintea vizitei oficialului german în metropola franceză, este dezbătută în cursul zilei de 18 ianuarie, cooperarea economică dintre cele două state, în cadrul unei întruniri a miniștrilor de finanțe din cele două țări.

Redactor: Mihaela Țânțaru