Medicii si sefii unitatilor sanitare susţin reforma în domeniul sanitar

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a venit la Prefectura Constanţa alături de preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate unde au discutat cu medici şi manageri de spital din regiunea de Sud Est pe marginea problemelor din domeniul sănătăţii. Toate cerinţele şi nemulţumirile reprezentanţilor sănătăţii vor fi atent  analizate de echipa ministrului în vederea întocmirii unui proiect complexe în reforma sănătăţii.

Printre subiecte se numără o mai mare aplecare asupra prevenţiei în sănătătate, răspunederea civilă a personalului medical – malpraxis, schimbarea pachetului de servciii medicale de bază care să se acorde tuturor pacienţilor indiferent dacă sunt asiguraţi sau nu, schimbarea statului de bugetar al medicilor, schimbarea salarizării medicilor precum şi statutului spitalelor.

În acest fel, ministrul consideră că va creşte gradul de profesionalism din spitale pornind de la management şi va creşte performaţa medicilor care vor primi salarii în funcţie de performanţă. Reforma vizeaza si schimbare pachetului de servicii medicale de bază.

La întâlniri au participat peste 100 de medici şi reprezentanţi ai autprităţilor care au adus completări proiectelor aflate în curs de elaborare. Ceea ce îi nemulţumeşte cel mai mult pe şefii de unităţi este TVA+ul.

O solutie de finantare a  fost indicata de managerul spitalului din Mangalia.

După trei ore de discuţii, ministrul Sănătăţii a apreciat că cei prezenţi la întâlnire susţin reforma.

Ministrul nu a dorit să răspundă dacă va solicita o sumă mai mare de bani pentru domeniul sănătăţii în anul 2014.

Reporter: Paula Moroi ; Imagine: Andrei Seleverdeanu