Medicii români au, în continuare, de ales unde vor să muncească

Deoarece nu mai pot apărea în două contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate, aceștia vor fi nevoiți să aleagă între stat și privat. Comisia care va stabili dacă medicii pot avea două locuri de muncă urmează să se mai întrunească o dată.

Dezbaterile dintre medici și Casa de Asigurări de Sănătate rămân aprinse. Conform noului Contract Cadru, medicii nu vor mai putea apărea în două contracte cu Casa. Asta înseamnă că nu vor mai fi încheiate contracte, dacă un medic apare la doi furnizori. Cadrele medicale vor fi obligate astfel să își aleagă locul unde doresc să profeseze, la stat sau la privat. Cele care lucrează în două locuri, la privat, vor fi nevoite să renunțe la un loc de muncă.

Concurenţa pe piaţa serviciilor medicale private este puternică, operatorii se luptă atât pentru atragerea medicilor în sistem, cât şi pentru pacienţi. Tot mai multe spitale de stat din oraşele mici rămân fără medici pe diferite secţii, în special pe specializări ca ATI, imagistică, chirurgie şi chiar pediatrie.

La nivelul județului Constanța există doar trei specialiști pentru hematologie, cinci oncologi, iar numărul medicilor scade de la o specializare la alta. Directorul Spitalului Clinic Județean de Urgență, Cătălin Grasa, spune că spitalul poate fi afectat destul de grav de această decizie, pentru că o mare parte din medici lucrează și în mediul privat, după program. Acesta spune că sunt specializări, precum neurologie, neurochirurgie, psihiatrie, unde există un deficit mare de specialiști.

Reporter: Cerasela Videanu ; Imagine: Adrian Florea