Medicii rezidenți plătiți cu 140 lei/gardă

Medicii rezidenți aflați în primii doi ani de pregătire în rezidențiat vor beneficia de o indemnizație de 140 de lei/gardă. Această indemnizație se va acorda pentru un număr de maxim de două gărzi pe lună.

Ministerul Sănătății a înaintat Guvernului proiectul de Ordonanță de Urgență care prevede plata gărzilor pentru rezidenții de anul I și II, având în vedere numărul mare de gărzi efectuate de aceștia și faptul că această activitate era neremunerată.

Această măsură se va aplica și medicilor rezidenți începând cu anul III de pregătire în rezidențiat, pentru activitatea prestată în afara progamului de la norma de bază. În jur de 7.000 de medici rezidenți ar urma să beneficieze de această indemnizație. Deoarece această măsură implică alocarea suplimentară de fonduri pentru cheltuieli de personal, Ordonanța de Urgență nu a putut fi promovată cu șase luni înainte de alegeri conform prevederilor din Legea responsabilității fiscal-bugetare unde se stipulează că “nu se pot promova acte normative cu mai puțin de 180 de zile înainte de expirarea mandatului Guvernului. Actul normativ a fost însă finalizat, a obținut toate avizele necesare și poate fi adoptat de noul Guvern.

Reporter: Camer Niță ; Imagine: Narcis Verdeș