Medicii demisionari riscă să-și piardă dreptul de a profesa în România

În timp ce în alte țări, medicii și asistenții medicali ieșiți la pensie s-au activat din proprie inițiativă, pentru a da o mână de ajutor în spitale și pe unde mai este nevoie, în România medicii își dau demisia în grup, în plină pandemie.

Și nu că ar fi de condamnat, dat fiind condițiile și lipsa echipamentelor de protecție, mai ales că însuși fostul ministru al Sănătății, Victor Costache, a demisionat în plină criză, doar că, spun unele voci, atunci când nu era epidemie, nici un medic nu a observat aceste lipsuri.

De aproape o săptămână, sistemul medical se confruntă cu un val de demisii în rândul cadrelor medicale, care se tem să nu se infecteze cu noul coronavirus.

În acest context, premierul Ludovic Orban a declarat că acești medici riscă să-și piardă dreptul de a profesa în România.

În ultimele zile, la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a luat în calcul şi interzicerea, prin ordonanţă militară, a demisiei medicilor. Anunţul a fost făcut luni seară de secretarul de stat Horaţiu Moldovan, însă marţi acelaşi oficial a declarat că nu susţine o asemenea măsură.

Zilele trecute, zeci de medici din mai multe județe și-au dat demisia de frică să nu se infecteze, mai ales că aproximativ 300 de cadre mediale se află deja în carantină, după ce au fost expuși și au intrat în contact cu pacienți infectați cu covid-19.

Mai mult decât atât, Poliția Română a fost pusă pe umele medicilor demisionari. Jurnaliștii de la Stiripesurse.ro au intrat în posesia unui document care arată că IPJ Dolj a solicitat, prin intermediul DSP Dolj, datele de identificare ale medicilor demisionari de la un spital din judeţ.

“Având în vedere solicitarea Inspectoratului de Poliţie Dolj – Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, transmisă cu adresa  din 01.04.2020, vă rugăm să ne comunicaţi datele de identificare ale personalului medical (medici, medici rezidenţi) şi personalului sanitar mediu care în perioada 01.03.2020 – 01.04.2020 şi-a depus demisia din activitate”, se arată în document.

Premierul Ludovic Orban recunoaște faptul că spitalele din România se confruntă cu lipsa echipamentelor specifice, dar a promis că va face tot posibilul ca unitățile spitalicești să fie dotate cu tot necesarul.

În județul Constanța nu au fost înregistrate cazuri de medici infectați, dar nici cadre medicale care să-și dea demisia, preferând să rămână la datorie.

Redactor: Daniel Albu