Medicamentele compensante şi gratuite ar putea să dispară de pe piaţa din România

Producătorii ameninţă că ar putea lua această decizie pentru că n-au bani să plătească taxa clawback, sumele fiind duble faţă de anul trecut. În consecinţă multe companii şi-ar putea închide porţile. Însă, cel mai mult vor avea de suferit pacienţii, pentru că accesul la tratament le va fi îngrădit.

Taxa clawback aferentă primului trimestru din 2012 ar fi trebuit plătită până la 25 mai. Producătorii susţin că nu au bani şi că dacă ar achita-o ar intra imediat în insolvenţă.

Pentru neplată, Fiscul percepe companiilor penalizări de 0,05 % din sumă, pe zi. Între timp situaţia devine critică şi în farmacii.

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi i-a cerut premierului Victor Ponta să se implice în găsirea unei soluţii de urgenţă şi deja a fost convocată o întâlnire în acest sens. Taxa clawback presupune că persoanele care deţin autorizaţii de punere pe piaţă a medicamentelor suportate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi din bugetul Ministerul Sănătăţii vor trebui să achite o contribuţie trimestrială de maximum 10 procente din contravaloarea medicamentelor consumate, în funcţie de volumul vânzărilor.

Pentru mai multe detalii si imagini video va rugam urmariti jurnalul Litoral TV