Medicamente sau alimente?

Un studiu realizat recent de InfoCons, Asociația Națională de Protecția Consumatorilor a descoperit că medicamentele pentru răceală și gripă disponibile pe piața din România sunt pline de aditivi alimentari, sare și zahăr.

Asociația care a realizat acest studiu asupra medicamentelor și suplimentelor alimentare tip pulbere pentru soluție orală  și a celor împotriva răcelii și gripei a analizat 17 produse de pe piață. În ceea ce privește conținutul de aditivi alimentari, produsele au prezentat între 2-9 aditivi. Cei mai răspândiți au fost E330, acidul citric, cel mai versatil și mai folosit acid organic aflat în 16 din cele 19 produse studiate, E331 citratul de sodiu, aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor aflat în 11 din cele 19 produse și E954 zaharina, aditiv alimentar cu rol de îndulcitor artificial, aflat în 9 din cele 19 produse.

Din punct de vedere al conținutului de sodiu 36,84% din produse au înregistrat cantități de sare variind între 42,2 și 135,8mg. Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă consumul a mai mult de 5g zilnic, echivalentul unei lingurițe de sare. Cantitatea medie consumată de o persoană este de 9-12 grame pe zi. Reducerea acesteia la mai puțin de 5g poate reduce riscul de boli cardiovasculare, infarct sau accident vascular cerebral. De altfel, în România, în perioada 2010-2016, 576.328 de persoane au suferit un accident vascular cerebral. Se atrage atenția asupra neajunsurilor mari pe care le aduce organismului, o cantitate de sare peste limita recomandată de medici, mai ales în cazul persoanelor vârstnice, copiilor, persoanelor care suferă de afecțiuni cardiace, circulatorii, cu hipertensiune arterială și cei cu imunodepresie.

Din punctul de vedere al zahărului, cantitățile au variat între 1,8 și 12,6 grame/per plic. O linguriță de zahăr are aproximativ 5g. Zahărul s-a numărat printre componentele a 78,94% din produsele studiate.

Îngrijorătoare este și prezența sorbitolului , E420 găsit în compoziția medicamentelor destinate copiilor.

“Chiar dacă este vară, putem răci. Răcim și iarna, răcim și primăvara, chiar și toamna. Indiferent când răcim, mulți dintre noi mergem repede la prima farmacie și cumpărăm tot felul de produse de răceală, de cele mai multe ori fără recomandarea medicului. Astfel, ajungem la celebrele «plicuri de răceală», substanțe cu care sperăm să ne facem bine cât mai repede. Ar trebui să fim atenți la ce conțin aceste produse, deoarece multe dintre ele conțin substanțe active, dar și mulți coloranți, aromatizanți, zahăr pentru a le îndulci. Dacă ne uităm pe eticheta unui astfel de produs, nici nu știm dacă suntem în galantarul cu mâncare sau cu medicamente. Dar, ATENȚIE, astfel de produse conțin și sare! Cred că nimeni nu s-ar fi gândit la așa ceva, și în condițiile în care ingerăm sare din tot felul de produse agro-alimentare, ne mai trezim cu sarea și în produsele care ar trebui să ne facă bine. Trebuie să fim atenți pentru că, mâncând multă sare, s-ar putea să fim nevoiți să ne întoarcem la farmacie.”, a declarat Sorin Mierlea, președinte InfoCons

Așadar, se cere multă atenție și prudență atunci când avem nevoie de un astfel de medicament, mai ales dacă acesta va fi consumat de către un copil sau o persoană vârstnică. Înainte de toate avem nevoie de recomandarea medicului, prescripție medicală și îndeosebi să citim prospectul. În mod obligatoriu, ar trebui să fim atenți și la ceea ce conține medicamentul sau suplimentul pe care dorim să-l consumăm nu doar la ce ne folosește acesta.

Redactor: Denisa Albu