Medgidia, cel mai populat oraș după Constanța

Auzim zilnic numele municipiului ”Medgidia”, dar puțini sunt cei care cunosc istoria acestui oraș sau faptul că este al doilea oraș din județ ca număr al populației, după Constanța.

Înainte de 1850, Medgidia era un cunoscut  târg de cereale. În această perioadă localitatea s-a bucurat de atenția sultanului Abdul Medgid, de la care și-a luat și orașul denumirea. Iar acum, in zilele noastre micutul targ de cereale din istorie s-a transformat intr-un frumos municipiu din judetul Constanta. La întrebarea ,,va place sa locuiti in Medgidia?”, cei mai multi medgidieni au mentionat ca le place.

O plimbare pe strazile Municipiului Medgidia va ofera ocazia sa vizitati Palatul Comunal, Geamia ABDUL Medgi, Biserica ortodoxa Sf. Petru si Pavel, Canalul Dunare Marea Neagra, Complexul sportiv, Faleza canalului Dunare-Marea Neagra,  Mausoleul eroilor sarbi, Monumentul eroilor patriei dar si parcurile orasului. Acestea sunt doar unele dintre obiectivele turistice cu care se mandreste si in zilele noastre Medgidia.

Conform recesamantului efectuat in 2011 populatia municipiului se ridica 39.780 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 43.841 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români 71,48% insa gasim si minorități.

  • turci 8,4%
  • tătari 8,07%
  • romi 1,52%
  • pentru 10,31% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.

Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși 72,11%, cu o minoritate de musulmani de 16,65%. Pentru 10,33% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională. In prezent, Medgidia este un frumos municipiu care se bucura de cei mai mulţi locuitori din judeţ, cu excepţia oraşului Constanţa.

Redactor: Daniel Albu