Medgidia are centru de dializa

Centrul de Dializă din Medgidia funcționează de doi ani, timp în care i-au trecut pragul foarte mulți pacienți care suferă de insuficiență renală sau de alte afecțiuni ale rinichiului. Procedura de dializă este realizată cu aparatură de ultimă generatie, de către un personal calificat.

Atunci când funcția renală este insuficientă, dializa este necesară pentru ca toxinele din corp să fie eliminate, iar organismul să funcționeze normal. Centrul oferă două tipuri de dializă, hemodializa şi dializa peritonală.

Dializa este indispensabilă în cazul insuficienţei cronice terminale, atunci când funcţie renală este redusă la 10-15% din valorile normale. Funcţia renală poate fi recâştigată printr-un transplant renal. Totuşi, nu mulţi pacienţi sunt candidaţi pentru această procedură. Ca rezultat, bolnavii devin dependenţi de dializă pentru a reînlocui apa şi funcţiile de epurare renale. Rinichii au un rol important în menţinerea sănătaţii, iar atunci când aceştia nu mai funcţionează, nu este menţinut echilibrul intern al corpului. Astfel, produşii finali ai metabolismului de care corpul nu poate scăpa prin respiraţie, nu mai sunt excretaţi prin rinichi şi este nevoie de dializă.

Reporter: Raisa Platon ; Imagine: Valentin Cerbanescu