Mazăre, la un pas de libertate… condiționată

Instanţa supremă a admis cererea primarului suspendat al municipiului Constanţa, Radu Mazăre, de înlocuire a arestului preventiv cu cel la domiciliu, însă hotărîrea nu este una definitivă. Poate fi contestată la Curtea Supremă așa că procurorii DNA ar putea crea o spectaculoasă răsturnare de situație. Pînă la rămânerea definitivă a sentinţei, Radu Mazăre rămâne în Arestul Poliției Capitalei.

Primarul suspendat a fost arestat pe 2 aprilie, într-un dosar în care este acuzat că a luat mită de nouă milioane de euro de la mai multe firme pe care le-ar fi ajutat în obținerea de autorizații de la Primărie. Numele lui Sorin Strutinsky, un afacerist constănțean apropiat lui Radu Mazăre a apărut atunci pe un mandat de arestare în același dosar, însă Strutisnky era deja arestat preventiv într-un alt dosar.

Radu Mazăre a fost trimis în judecată, în 3 aprilie, de DNA Constanţa, într-un alt dosar în care este cercetat pentru vânzarea unor terenuri din Mamaia la preţuri subevaluate, procurorii stabilind că în acest caz bugetul Primăriei Constanţa a fost prejudiciat cu peste patru milioane de euro.

Radu Mazăre este primar al Constanţei din anul 2000, când a candidat ca independent, reuşind să-l învingă în turul al doilea pe candidatul PSDR, Tudor Baltă, cu 66% din sufragiile electoratului constănţean. A fost singura dată când Mazăre a avut nevoie de un al doilea tur de scrutin pentru a fi ales primar. Începând cu 2004, el a câştigat din primul tur toate alegerile pentru Primăria Constanţa, ajungând acum la cel de-al patrulea mandat.

Reporter: Andreea Barbu ; Imagine: George Dima