Măsuri populiste în Italia

Pentru clasa politică italiană aflată la putere, promisiunile electorale sunt sfinte. Cel puțin așa afirmă aleșii poporului, care au adoptat joi seară două acte normative emblematice în timpul campaniei electorale. Crearea venitului de cetățenie și scăderea vârstei de pensionare sunt măsurile populiste anunțate de Executivul de la Roma.

Liga și Mișcarea 5 Stele, cele două formațiuni ale coaliției populiste aflate la putere în Italia, au anunțat adoptarea a două decrete-lege privind crearea venitului de cetățenie și scăderea vârstei de pensionare. Actele normative legiferate de Executivul de la Roma au fost promisiunile cheie din timpul campaniei electorale ale celor două partide aflate, în prezent, la guvernare în statul peninsular. Măsurile populiste au fost comunicate în timpul unei conferințe de presă. Aceasta a fost susținută de prim-ministrul italian Giuseppe Conte împreună cu cei doi vicepremieri Luigi di Maio, liderul Mișcării 5 Stele și Matteo Salvini, reprezentantul Ligii.

Acordarea venitului de cetățenie, de care vor putea beneficia și străinii  din Italia, a fost principala promisiune a Mișcării 5 Stele, în timp ce reforma sistemului de pensii a fost măsura emblematică a Ligii.

În bugetul pentru anul 2019, Guvernul de coaliție a prevăzut suma de 7 miliarde de euro pentru acordarea venitului de cetățenie. Acesta va fi de 780 de euro pe lună pentru o singură persoană, cu fluctuații în funcție de situația familiei, pe o perioadă de 18 luni. Beneficiarii acestui venit nu vor putea refuza mai mult de două oferte de locuri de muncă. Un job situat la o distanță pe până la 250 km de domiciliu se poate lua în considerare în cazul celei de-a doua oferte de serviciu și un loc de muncă oriunde pe teritoriul Italiei în situația celei de-a treia propuneri. Italienii se vor bucura de acest drept cu condiția să nu fi locuit în străinătate în ultimii doi ani, în vreme ce străinii trebuie să fi locuit în statul peninsular cel puțin zece ani.

Reforma sistemului de pensii prevede retragerea din câmpul muncii de la vârsta de 62 de ani, cu o perioadă de contribuții de 38 de ani. În momentul de față, legea italiană prevede pensionarea la vârsta de 67 de ani.

Redactor: Mihaela Țânțaru