Măsuri după cazul bebelușilor infectați

Infecția cu stafilococ auriu închide Maternitățile din România. Este o propunere lansată de Instituţia Prefectului Municipiului Bucureşti. Instituția precizează că, lunar, în fiecare an, ar putea fi închisă câte o maternitate pentru igienizare.

Decizia vine după ce 15 bebeluşi născuţi la Maternitatea Giuleşti au fost internaţi la Spitalul „Grigore Alexandrescu”.  Zece nou născuți au fost infectaţi cu stafilococ meticilino rezistent, iar 11 angajați au fost identificați ca purtători ai bacteriei.

“Având în vedere cazurile recente de infectare cu stafilococ auriu în cadrul unor maternității din municipiul București,în data de 04 decembrie 2018, la sediul Instituției Prefectului Municipiului București a avut loc o ședință de lucru cu factorii responsabili”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Capitalei.

Din această cauză,  Instituţia Prefectului Municipiului Bucureşti va forma un grup de lucru care va avea scopul de a întocmi proceduri de conştientizare privind apariţia infecţiei cu stafilococ auriu.

“Grupul de lucru va constitui o platformă de comunicare cu caracter permanent şi pentru alte evenimente epidemiologice şi probleme cu care se pot confrunta maternităţile publice şi private din Capitală”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Municipiului Bucureşti.

Din grupul de lucru vor face parte reprezentanţi ai Institutului Naţional de Sănătate Publică, Societăţii Române de Microbiologie, Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, precum şi reprezentanţii maternităţilor publice şi private din Capitală.

De asemenea, potrivit Prefecturii Capitalei, s-a propus reluarea unei practici folosite în trecut și anume închiderea în fiecare an, pe termen de o lună, a fiecărei maternități, pentru igienizare. Totodată,  grupul de lucru își propune redimensionarea numărului de paturi în corelaţie cu creşterea numărului de internări și de saloane alocate îngrijirilor nou-născuţilor. Instituţia Prefectului Municipiului Bucureşti urmează a trimite propunerile Ministerului Sănătăţii.

Redactor: Oana Jărloianu