Masa de iftar (VIDEO)

Luna sfântă Ramazan este o perioadă în care musulmanii practicanţi se dedică „sublimei contemplări a păcii şi armoniei divine“. Cele patru săptămâni sunt petrecute în abstinenţă totală şi rugăciuni pentru primenirea corporală şi mentală. Anul acesta postul a început pe 20 iulie şi se incheie pe 18 august. Ca o răsplată, la sfârşitul zilei musulmanii primesc o masă îmbelşugată.

De la începutul perioadei de Ramazan şi până la sfârşit credincioşii musulmani sunt îndemnaţi la pioşenie. Timp de 30 de zile de la răsăritul soarelui şi până la apus aceştia se abţin de la mâncare, băutură, injurii sau orice alt obicei care nu se încadrează în normele impuse de geamie şi de religia musulmană. Astfel la sfârşitul zilei, pe baza unui program dinainte stabilit credincioşilor li se oferă din partea musulmanilor cu dare de mână o masă indestulată pregătită de femeile din cadrul Uniuniii Democrate a Turco-Tătarilor musulmani din Medgidia.

Un moment important pentru credincioşii musulmani în perioada Lunii Ramazan este Noaptea de Kadîr, celebrată anul acesta intre 14 şi 15 august. În această noapte a început să fie revelată Cartea Sfântă Coranul, iar musulmanii consideră momentul mai benefic decât o mie de luni. Ramazanul se va încheia în noaptea de 18 august, iar a doua zi vor debuta cele trei zile de sărbătoare – Şeker Bayram.

Reporter: Loredana Balasa ; Imagine: Dan Pauna