Mărțișoarele vestesc venirea primăverii

În mai puțin de două săptămâni primăvara își va intra în drepturi, cel puțin din punct de vedere calendaristic. Cum vestitorii primăverii, ghioceii, au apărut deja prin grădini dar și piețe, nici mărțișorul nu s-a lăsat așteptat. Așa că week-end-ul acesta, constănțenii pot vizita standurile unui târg dedicat celui mai popular accesoriu în roșu și alb.

Dacă luna februarie este luna iubirii, luna lui martie este dedicată doamnelor și domnișoarelor. Întâi și 8 martie sunt zile speciale și asta pentru că sunt considerate a fi unele dintre cele mai importante pentru fiecare femeie. Și pentru că nu mult timp ne mai desparte de aceste sărbători, primele mărțișoare au apărut deja. Într-unul din mall-urile constănțene este organizat, zilele acestea, un târg de mărțișoare. Domnii pot alege pentru femeile speciale din viața lor de la mărțișoare clasice până la cele personalizate.

Mărțișoarele sunt un simbol al renașterii naturii și au rolul unui talisman. Primele obiecte atașate șnurului colorat au fost monede de aur sau argint. Au urmat apoi mici bijuterii, de cele mai multe ori confecționate din argint, și, mult mai târziu, au apărut cele din lemn și cânepă.

În tradiția populară, trifoiul este un semn al prosperității, iar mărțișoarele care poartă acest însemn sunt considerate a fi aducătoare de noroc. Inima este simbol al iubirii,iar ancora- al crediței.

Reporter: Cerasela Videanu ; Imagine: Adrian Florea