Marţi 13, ziua cu trei ceasuri rele

Se spune că ziua de marţi aduce cu ea “cele trei ceasuri rele”, iar dacă mai este şi data de 13, se împlinesc cele mai mari crunte coşmaruri ale superstiţioşilor. Asocierea fatidică nu pare că i-ar afecta prea mult pe constănţeni, care spun că este o zi ca oricare alta.

Mai mult decât atât, unii spun că cifra 13 le-a adus mereu noroc. Cei născuţi pe data de 13 şi persoanele care locuiesc la etajul, apartamentul sau numărul străzii 13, spun că au fost mai mereu ocoliţi de ghinion.

Nu se ştie cu exactitate de unde a căpătat cifra 13 reputaţia pe care o are astăzi. Unul dintre izvoare vine de la Cina cea de Taină, la care au participat 13 persoane, cei 12 apostoli şi Iisus, înainte ca Mântuitorul să fie crucificat. În Tarot, există cartea denumită Moartea XIII, ce prevesteşte o problemă şi deşi nu este cea mai rea carte din pachet, simbolurile desenate pe ea au făcut-o cea mai cunoscută şi cea mai de temut. Anticristul apare în Biblie în Capitolul al 13-lea din Apocalipsă, iar Adam, spun unii, ar fi mâncat din fructul oprit într-o zi de marţi. Nici grecii nu au o părere prea bună despre această asociere, iar spaniolii, mexicanii şi latino-americanii consideră marţea ca fiind ziua lui Marte, zeul roman al războiului, care aduce cu sine numai necazuri.

Reporter: Cristina Plesca ; Imagine: Iulian Virlan