Marș pentru autism

Autismul este o afecțiune care afectează tot mai mulți copii. La Constanța, mame, copii cu autism, dar și terapeuți din centrele de zi pentru copii cu autism au participat la un marș dedicat Zilei Internaționale a Conștientizării Autismului.

Un studiu publicat în 2014 arăta că, la nivel global, una din 68 de persoane suferă de autism. În 2013, la nivelul orașului Constanța erau înregistrați 313 copii. Specialiştii spun că părinţii acceptă cu greu diagnosticul copiilor, aşa că ajung la doctor după ani, atunci când chiar nu mai pot controla situaţia. Însă, la fel de mulți părinți apelează la ajutorul terapeuților și, pentru mulți copii, orele de terapie au dat rezultate.

Sacrificiul pe care îl fac părinții este uriaș. Copii au nevoie de atenție și multe ore de terapie. Imposibil nu este, dar nici ușor. Specialiștii spun că societatea civilă ar trebui să se implice mai mult pentru ca tot mai mulți copii să poată beneficia de ședințe de terapie gratuite.

Ziua Internațională a Conștientizării Autismului este marcată, anual pe 2 aprilie. Cei care au participat la marș au primit baloane albastre, această culoare fiind considerată culoarea autismului.

Reporter: Cerasela Videanu ; Imagine: Adrian Florea