Marș comemorativ al tătarilor

Uniunea Democrată a Tătarilor Turco Musulmani din România a organizat, și în acest an, un marș comemorativ prilejuit de împlinirea a 72 de ani de la surghiunul din 1944, din Crimeea.  Tătarii s-au oprit în dreptul consulatului rus, acolo unde au depus flori și și-au continuat deplasarea până pe platoul din fața prefecturii.

Aproximativ 1000 de tătari au mărșăluit în liniște pe străzile Constanței în amintirea surghiunului din 1944, din Crimeea. În urmă cu 72 de ani, la ordinul lui Stalin, absolut toată populația tătară a fost deportată în regiuni îndepărtate ale Rusiei, în suferințe cumplite. Bătrânii care au rude în Crimeea știu cel mai bine dramele trăite în acele vremuri.

Deopotrivă, tineri și bătrâni au participat la marșul comemorativ în memoria victimelor care au suferit și chiar și-au pierdut viața în timpul deportărilor.

Mulțimea s-a oprit preț de câteva minute și în fața consulatului rus, acolo unde au fost depuse flori în amintirea surghiunului.

După Revoluția din 1989, sute de tătari din România participau, în fiecare an, pe 18 mai, la un marș care avea loc la Simferopol în Peninsula Crimeea. Din 2014 însă, după ce zona a fost din nou anexată de Rusia, acest lucru nu mai este posibil, iar Uniunea Democrată a Tătarilor Turco Musulmani din România organizează acest marș la Constanța.

Reporter:  Bogdan Bolojan ; Imagine: Cristian Rizea