Marinari români, eliberați

Cei trei marinari români răpiţi la începutul lunii martie de pe o navă aflată sub pavilion maltez au fost eliberaţi. Anunțul a fost făcut de Ministerul Afacerilor Externe. Punerea lor în libertate a fost posibilă datorită implicării companiei angajatoare şi a demersurilor specifice ale Celulei de Criză a MAE pe lângă autorităţile abilitate.

Românii vor fi repatriați în zilele următoare. Pentru efectuarea formalităţilor necesare întoarcerii în siguranţă în țară, marinarii sunt asistați de Ambasada României în Nigeria, la Abuja. Prin intermediul acestei reprezentanțe diplomatice, Ministerul Afacerilor Externe a monitorizat zilnic cazul şi a menţinut un contact permanent cu toate părţile implicate în derularea procedurilor necesare eliberării ostaticilor.

“Ministerul Afacerilor Externe adresează mulţumiri tuturor instituţiilor şi autorităţilor străine implicate în demersurile de eliberare a cetăţenilor români”, se arată într-o precizare transmisă de MAE.

Cei trei cetățeni români au fost răpiți în data de 3 martie de pe Nava Histria Ivory după ce aceasta a fost atacată de pirați. Asaltul s-a desfășurat în vestul Africii, în apele teritoriale ale Republicii Togo.

La 20 de mile marine de portul respectiv, piraţii au atacat ambarcaţiunea, au urcat la bordul vaporului şi au luat  ostatici trei marinari.

Vasul avea la bord 21 de marinari români și transporta mărfuri petrochimice din statul togolez către Liberia.

Redactor: Mihaela Țânțaru