Marinari în pragul disperării

Pe 23 februarie, nava Olympus, sub pavilion britanic, a fost reținută de autoritățile egiptene pentru neplata unor taxe și facturi. Vaporul a fost sechestrat în zona militarizată a canalului Suez, în rada portului Al-Adin. Pe vas se afla un echipaj de 29 de români. Dintre aceștia, 17 mai sunt și acum la bord. Nu pot părăsi vasul pentru că ar fi arestați și și-ar pierde salariile.

Fiecare zi este un calvar pentru echipajul de marinari. Românii nu pot coborî de pe vas, pentru că părăsirea navei înseamnă abandonul ambarcațiunii și constituie o infracțiune, în plus nici firma de recrutare, Standard Shipping din Constanța, nu le-a dat banii, așa că nu au nicio ieșire din infern.

Cu toate acestea, românii fac coadă ca să urce pe Olympus. Conducerea companiei de recrutare Standard Shipping din Constanța a refuzat să explice cum s-a ajuns în aceasta situație și de ce angajează în continuare marinari pentru această navă.

Reprezentanții Ministerul Afacerilor Externe au precizat că pe Olympus se duc periodic alimente, iar starea de sănătate a românilor de pe vas este verificată de medici. Nava Olympus se află sub pavilion britanic, cu proprietar norvegian și doi armatori, unul grec şi unul turc. Comandantul navei a înaintat o cerere de repatriere a marinarilor.  Lista a fost transmisă, spre informare, la Președinția României, la Guvernul României, la conducerea MAE, la Autoritatea Navală Română şi la Ambasada României la Cairo. Cererea este adresată practic firmelor care gestionează situația navei Olympus, singurele care pot soluționa statutul legal al echipajului, în vederea repatrierii.

Reporetr: Cosmin Bele ; Imagine: Alex Brinzaru