Marii investitori de pe litoral, la mâna micilor întreprinzători

Apele Române Dobrogea impiedică dezvoltarea zonei de sud a litoralului Romanesc. Chiar daca nu aceasta a fost intenția celor de la Administratia Bazinala de Apa Dobrogea, cu certitudine acesta este efectul. Daca in statiunea Mamaia, sau orice alta statiune consacrata de pe litoral, lucrurile sunt clare. în cazul statiunilor in curs de dezvoltare de la malul marii, politica administratorului plajelor este una deosebit de paguboasă si total impotriva investitorilor in turism.

Politica Administratiei Bazinale de Apa Dobrogea de a concesiona sectoare de plaja pentru o perioada de 10 ani, poate fi considerata buna, numai in cazul statiunilor consacrate de pe litoralul romanesc. Aceste locatii sunt deja construite, iar hotelurile, resorturile cu iesire ditrecta la mare, lupta in conditii de concurenta corecta, pentru plajele din fata obiectivelor lor.

Altfel stau lucrurile in cazul statiunilor in curs de dezvoltare care sunt sabotate real de aceasta politica. Sectoare intregi de plaja de la Navodari, luate in concesiune de mici oameni de afaceri sau oportunisti, blocheaza dezvoltarea zonei, aducand prejudicii serioase comunitatii locale.

Nici un investitor serios, dispus sa dezvolte in zona resorturi de milioane de euro, nu va investi in zona pur si simplu pentru ca obiectivul sau turistic va ajunge la mana unui intreprinzator oportunist care a pus mana pe plaja contra catorva mii de euro si o poate tine zeci de ani, santajand un agent economic care a investit enorm, dezvoltand zona.

Banii adevarati vor sta departe de noua statiune pur si simplu pentru ca plaja este deja luata de mici afaceristi care investesc minim si controleaza principala atractie pentru care oamenii vin la mare.

Dovada administrarii defectuoase a acestor plaje sunt tonele de deseuri lasate in urma de turisti si localnici, atrasi de beach barurile insalubre construite ilegal de multe ori. Investitorii seriosi, desi sunt tentati sa dezvolte afaceri mari in zona, refuza sa ajunga la mana celor care pentru cateva mii de euro controleaza si exploateaza oportunist plaja, blocandu-le orice intentie de turism civilizat si la standarde occidental. Toate aceste lucruri sunt posibile doar pentru ca Administratia Bazinala de Apa Dobrogea a decis sa concesioneze plajele pentru cate 10 ani fiecare, cu posibilitatea de prelungire, descurajand orice investitor sa construiasca la malul marii, pur si simplu pentru ca i-a fost luata plaja de catre altcineva.

Redactor: Daniel Albu