Marii câștigători ai Globurilor de Aur

kevin-costnerCea de-a 70-a ediţie a premiilor Globul de Aur, decernate de Asociaţia presei străine de la Hollywood, a avut loc în noaptea de duminică spre luni, la Los Angeles şi a fost prezentată de actriţele de comedie Tina Fey şi Amy Poehler. Suprizele nu au lipsit nici în acest an. Deși cotat cu șanse mari la câștigarea Globului de Aur,  marele favorit, filmul “Lincoln”, în regia lui Steven Spielberg, cu 7 nominalizări a pierdut titlul de cel mai bun film în fața lui “Argo”, semnat de actorul Ben Affleck, peliculă care revine asupra istoriei adevărate a exfiltrării diplomaţilor americani de către CIA în timpul Revoluţiei iraniene în 1979.

Preluîndu-şi premiul, actorul şi regizorul american l-a omagiat pe Tony Mendez, personajul central al filmului, pe care l-a interpretat el însuşi: ‘Este un erou american. El reprezintă serviciile de informaţii care fac sacrificii în fiecare zi pentru americani. Trupele noastre în străinătate. Vreau să le mulţumesc din adâncul inimii’. Deși nu a plecat acasă cu un premiu, pelicula Lincoln şi-a adjudecat Globul de Aur pentru cel mai bun actor într-un rol dramatic, trofeul fiind câștigat de actorul Daniel Day-Lewis, pentru rolul preşedintelui american Abraham Lincoln. Surpriza a fost cu atât mai mare, cu cât cel care a prezentat filmul lui Spielberg a fost nimeni altul decât fostul lider de la Casa Albă, Bill Clinton.

Mare favorit, actorul de 55 de ani s-a impus în faţa lui Richard Gere, John Hawkes, Joaquin Phoenix şi Denzel Washington. Și americanca Jessica Chastain a obţinut Globul de Aur pentru cea mai bună actriţă într-un rol dramatic pentru rolul său de agentă a CIA care îl urmăreşte pe Ossama ben Laden în ‘Zero Dark Thirty’, devansând-o pe principala sa contracandidată, franţuzoaica Marion Cotillard.

Nici filmul Les Miserables nu a fost uitat. Acesta a câștigat Globul de Aur la categoria cel mai bun film de comedies au musical. Pelicula semnată de britanicul Tom Hooper a fost singura comedie muzicală la categoria sa şi a surclasat producții precum ‘Indian Palace’ de John Madden, ‘Moonrise Kingdom’ de Wes Anderson, ‘Des Saumons dans le desert’ de Lasse Hallstrom şi ‘Happiness Therapy’ de David O. Russell. De asemenea, australianul Hugh Jackman a obţinut premiul pentru cel mai bun actor de comedie în rolul lui Jean Valjean din ‘Les Miserables’.

‘Lincoln’ a mai fost devansat de ‘Django Unchained’ de Quentin Tarantino, în timp ce filmele franceze ‘Intouchables’ şi ‘De rouille et d’os’ au trebuit să se încline în faţa lui ‘Amour’ în premierea celui mai bun film străin.

‘Django Unchained’ şi-a mai adjudecat două premii: pentru cel mai bun actor într-un rol secundar austriacului Christoph Waltz şi pentru scenariu lui Tarantino, care s-a declarat surprins, recunoscând însă că ‘adoră să fie surprins’ astfel. Deși niciun actor sau film românesc nu a fost nominalizat, Kevin Costner a ținut să pronunțe numele țării noastre la gala din Los Angeles. Aristul, recompensat, duminică seară, cu Globul de Aur pentru cel mai bun actor într-o miniserie de televiziune, pentru rolul din “Hatfields and McCoy”, producţie filmată la noi în ţară, a mulţumit în discursul său oamenilor din România.

Nu în ultimul rând, Adele a plecat acasă cu un Glob de Aur pentru cel mai bun cântec, ca urmare a interpretării piesei Skyfall din filmul cu același nume ce face parte din celebra serie James Bond.

Gala de decernare a premiilor Globul de Aur reprezintă un eveniment important în sezonul premiilor de la Hollywood, care va culmina cu gala Oscar, pe 24 februarie.

Pentru mai multe detalii si imagini video va rugam urmariti jurnalul Litoral TV

Redactor: Doina Sirbu