„Marea Unire de la Marea Neagră”

Marea Unire de la Marea Neagră reprezintă cea mai frumoasă celebrare a Centenarului, la Constanţa! O sărbătoare importantă pentru țara noastră care pune faţă în faţă istoria de acum 100 de ani cu evenimentele prezentului.

Comunitatea românească este reprezentată de secole de un simbol care se regăsește pe antetul tuturor instituţiilor precum și a tuturor evenimentelor realizate în acest an, cu ocazia celebrării Centenarului. Este vorba despre cercul care marchează hora tradițional românească. Grandiosul eveniment, „Marea Unire de la Marea Neagră” va avea în logo-ul oficial semnul Centenarului. Evenimentul este singurul proiect al Asociaţiei Eurocult din Constanţa, organizație desemnată câştigătoare de către Ministerul Culturii și Identității Naționale în cadrul Sesiunii de selecție pentru manifestări/acțiuni/proiecte culturale dedicate aniversării Centenarului României.Întregul eveniment este închinat acestei mari şi importante sărbători din perspectiva a trei dimensiuni: istorică, socială şi artistică.

Proiectul va debuta, la Constanţa, în data de 26 octombrie 2018, cu una dintre cele mai impresionante manifestări cultural-ştiinţifice organizate vreodată în România. Toate comunicările vor dezvolta noi perspective de cunoaștere a identității naționale, a oamenilor ce au marcat drumul spre Marea Unire, în ţara noastră, în general, dar şi la Constanţa, în particular. Pentru aceste dezbateri vor fi invitaţi peste 100 de istorici, academicieni şi cercetători. Manifestarea va dura până pe 28 octombrie 2018 iar desfășurătorul va cuprinde acțiuni pe întregul parcurs al fiecărei zile. Gazda evenimentului Marea Unire de la Marea Neagră, totodată şi partener în proiect, este Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

Întregul eveniment se va încheia  în data de 14 noiembrie 2018, o zi cu o deosebită semnificaţie pentru constănţeni: celebrarea a 140 de ani de la Unirea Dobrogei cu România.

Reporter: Sondra Sandu ; Imagine: Zarif Armanbet