Marea Mediterană, sfârșit pentru migranți

Numărul migranților care au încercat să ajungă în Europa, dar și-au găsit sfârșitul în apele Mării Mediterane este îngrijorător. Raportul elaborat de Înaltul Comisariat al Organizației Națiunilor Unite pentru Refugiați, aferent primelor șapte luni ale acestui an, indică majorarea cifrei mortalității în rândul acestor persoane.

Intitulat ”Călătorii disperate”, raportul Înaltului Comisariat al Organizației Națiunilor Unite pentru Refugiați menționează că peste 1.600 de migranți au decedat sau sunt dați dispăruți în apele Mediteranei încercând să ajungă pe continentul european pe această cale maritimă. Informația furnizată este aferentă perioadei ianuarie – iulie 2018. În cadrul acestei statistici, traversarea s-a dovedit a fi fatală pentru ”o persoană din 18”, comparativ cu ”o persoană din 42” față de același interval al anului trecut.

”Acest raport confirmă încă o dată că Marea Mediterană este una dintre trecerile maritime cele mai ucigătoare din lume.”, menționează Pascale Moreau, directoarea biroului european al Înaltului Comisariat al Organizației Națiunilor Unite pentru Refugiați.

În anul 2018, această cale de acces pe continentul european a fost abordată de refugiați pe alte rute. Țărmurile spaniole și grecești s-au confruntat cu majorarea numărului de sosiri în timp ce Italia a reprezentat o poartă de intrare pe ”bătrânul continent” mai puțin frecventată de migranți. Indiferent de ruta aleasă, cei mai mulți refugiați sunt bărbați. Cel mai ridicat procent al migranților femei și copii s-a înregistrat în Grecia, Guinea, Maroc, Mali, Coasta de Fildeș și Siria, țări de origine ale celor sosiți în Europa pe ruta spaniolă. Pe teritoriul elen au ajuns refugiați din Irak, Afganistan, Republica Democrată Congo, Siria și Palestina. Statele de proveniență ale migranților sosiți pe țărmurile italiene sunt Tunisia, Eritreea, Sudan, Nigeria și Coasta de Fildeș.

Redactor: Mihaela Țânțaru