Marea favorită la Eurovision 2012 s-a clasat pe primul loc

Suedia, marea favorită la Eurovision 2012, s-a clasat pe primul loc în finala concursului desfăşurată sâmbătă seară la Baku, Azerbaidjan, cu piesa “Euphoria”, interpretată de Loreen, fiind cea de-a cincea ediţie câştigată, de la succesul din 1974 când ABBA a cucerit publicul cu “Waterloo”. Reprezentanta Suediei a câştigat detaşat cu 372 de puncte, astfel că Eurovision 2013 se va organiza în această ţară. Înainte de ediţia din acest an, Suedia a câştigat ultima oară concursul în 1999. Pe locul al doilea în finala de la Baku s-a clasat Rusia, cu grupul celor şase “bunicuţe” Buranovskiye Babushki.

Pe locul al treilea s-a clasat Serbia, reprezentată de Zeljko Joksimovic.

Trupa Mandinga, reprezentanta României la Eurovision 2012, s-a clasat pe locul al 12-lea în finala concursului. Mandinga, care a interpretat piesa “Zaleilah”, compusă de Costi Ioniţă, a obţinut 71 de puncte. România a primit punctajul maxim de 12 puncte de la Republica Moldova şi a fost pe locul al doilea în clasamentul Spaniei, cu 10 puncte, însă nu s-a mai regăsit pe primele trei poziţii, cu 12, 10, respectiv 8 puncte în clasamentul unei alte ţări. România a mai primit câte 7 puncte din partea Italiei şi Greciei, 6 din Israel şi Azerbaidjan, 5 puncte de la Irlanda şi câte 4 puncte din Portugalia şi Turcia. Notele acordate în România au fost anunţate de Paula Seling, care a reprezentat România în concurs la ediţia din 2010 alături de Ovidiu Cernăuţeanu, la Oslo.

Publicul din România a acordat 12 puncte pentru Republica Moldova, 10 puncte pentru Suedia şi 8 puncte pentru Grecia. Cele mai bune performanţe ale țării noastre la Eurovision au fost: de două ori locul al treilea – Luminiţa Anghel și Sistem, la Kiev în 2005,  Paula Seling şi Ovi, la Oslo, în 2010 şi o dată locul al patrulea ocupat de Mihai Trăistariu, în 2006, la Atena, 2006. Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision – 172 de puncte – este “Tornero”, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu. Datele ediţiei din 2013 a Eurovision-ului au fost deja anunţate, semifinalele urmând să aibă loc pe 14 şi 16 mai, în Suedia,  iar finala pe 18 mai.

Pentru mai multe detalii si imagini video va rugam urmariti jurnalul Litoral TV

Redactor: Doina Sirbu