Mare sărbătoare în lumea musulmană

Pentru musulmanii din intreaga lume, astăzi a început Ramazan Bayram, moment care se sărbătoreşte la finalul unei luni de post, de primenire spirituală, timp în care Coranul a fost o lectură zilnică obligatorie şi în care au avut loc slujbe specifice lunii sfinte din calendarul islamic: Luna Ramazan. La Constanta, acordurile slujbei din moschei au răsunat toată dimineața.

Era ora 05.00 a dimineții de duminică si, deja, primii credinciosi intrau smeriti in batrana geamie “Hunciar” din Constanta. Muftiul a inceput predica sfanta, iar musulmanii i-au sorbit fiecare vorba pe care a rostit-o.

În cele 30 de zile de post şi rugăciune, turcii şi tătarii au postit de la răsăritul şi până la apusul soarelui.  Acum, ei încep să-şi viziteze prietenii şi rudele, în special pe bătrânii din neam, cărora le sărută mâna, aşa cum spune obiceiul.

În toate cele trei zile, atât cât ţine sărbătoarea, aceste vizite, care au loc conform tradiţiei, sunt caracterizate de mese îmbelşugate, la care sunt servite mâncărurile tradiţionale, dar mai ales dulciuri şi, bineînţeles, nelipsitele baclavale, a căror reţetă s-a transmis din generaţie în generaţie

Dupa slujbă, musulmanii au plecat in vizita la prieteni si rude pentru a se bucura cu totii de marea sarbatoare.

Redactor: Paul Alexe