Mare atenţie la produsele din pieţe

Multe dintre roşiile româneşti atât de căutate de gospodine sunt tratate cu o substanţă interzisă în alte ţări. Potrivit cercetătorilor, unii grădinari folosesc substanţa denumită Ethrel pentru stimularea coacerii. Unii, însă, pun o concentraţie mai mare decât cea indicată. Astfel, legumele devin foarte periculoase pentru oameni.

Controversata substanţă chimică Ethrel este folosită de grădinari pentru a grăbi procesul de coacere a roşiilor. Specialiştii recomandă diluarea atentă a soluţiei şi o pauză de zece zile pentru legumă din momentul culegerii până când ajunge pe mesele consumatorilor. Puţini sunt însă cei care respectă sfaturile chimiştilor.

Dacă roşia a fost tratată cu Ethrel şi nu au fost respectate instrucţiunile de folosire, consumatorul riscă să aibă probleme grave de sănătate.

În pieţe, însă, foarte puţini producători recunosc că folosesc Ethrelul. Specialiştii spun că roşiile coapte forţat cu Ethrel pot fi recunoscute după seminţele nedezvoltate din interiorul legumei.

Pentru mai multe detalii si imagini video va rugam urmariti jurnalul Litoral TV

Redactor: Doina Sirbu