Mare atenție la ce cumpărați!

78% din bulionul și  pasta de tomate  analizate trebuie retrase de la comercializare. In urma studiului s-a demonstrat că mare parte din produsele din această categorie conțin acid citric.

Potrivit studiului, 78% din bulionul şi pasta de tomate analizate trebuie retrase de la comercializare, deoarece sunt realizate din concentrat de tomate, de provenienţă necunoscută, diluat cu apă până la obţinerea tipului de bulion sau pastă de tomate dorit a fi comercializat. Conform prevederilor legale în vigoare, la fabricarea bulionului şi a pastei de tomate nu este permisă adăugarea coloranţilor, substanţelor conservante şi a substanţelor de îngroşare  . Bulionul și sucul de roșii sunt necesare pentru pregătirea aproape oricărui fel de mâncare așa că produsele sunt nelipsite din coșurile de cumpărături ale gospodinelor. Puține sunt cele care reușesc să prepare bulionul acasă

Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat, în ultima decadă a lunii ianuarie anul curent, 71 de sortimente de tomate în conservă (bulion, pastă de tomate, roşii pasate, tomate decojite, roşii tăiate cuburi) comercializate în cadrul marilor structuri comerciale de tip hipermarket. Conform prevederilor legale în vigoare, la fabricarea bulionului şi a pastei de tomate nu este permisă adăugarea coloranţilor, substanţelor conservante şi a substanţelor de îngroşare. De asemenea, este interzisă înscrierea pe etichetă a menţiunii “natural”. Adaosul de sare şi/sau de zahăr, după caz, va fi înscris sub formă procentuală, în mod vizibil, în acelaşi câmp vizual cu denumirea sub care se vinde produsul.Tomatele și produsele din tomate sunt mult apreciate și pentru faptul că au o valoare energetică modestă (sub 100 kcal/100 g produs), fiind deci produse dietetice.

Reporter: Camer Niță ; Imagine: Narcis Verdeș