Marche pour Charlie/ Nous sommes Charlie

După ce sâmbătă, peste 700.000 de francezi au participat la un marș al tăcerii pe străzile Parisului, duminică, la marșul solidarității și pentru pace au fost prezenți peste un milion de oameni.

Printre participanți s-au numărat și 50 de șefi de state și guverne din întreaga lume, cum ar fi Angela Merkel, cancelarul Germaniei, David Cameron – șeful guvernului britanic, Jean-Claude Juncker – președintele Comisiei Europene, Martin Schulz – președintele Parlamentului European, Donald Tusk – președintele Consiliului Europei. Printre șefii de stat prezenți s-au aflat președintele României, Klaus Iohannis, regele Iordaniei și președintele Ucrainei.

Pentru siguranța participanților la acest eveniment, guvernul francez a mobilizat peste 2200 de polițiști și militari care au supravegheat marșul pe tot timpul desfășurării. Acestor forțe li s-au adăugat 150 de polițiști în civil, 20 de echipe de trăgători de elită, 24 de unități mobile și 56 de polițiști pe motociclete.

Din dorința de a preveni orice incindent neplăcut și prin prisma amenințărilor formulate de grupările teroriste, în capitala Franței și în restul aglomerației pariziene au mai fost mobilizați încă 2000 de polițiști și 1350 de militari.

Totodată, primăria Parisului a dispus închiderea stațiilor de metrou și suspendarea circulațiilor mijloacelor de transport în comun de suprafață pe traseul pe care se desfășoară marșul solidarității.

Marșul a pornit din piața Republicii și s-a desfășurat pe două trasee paralele. Traseul principal a avut în jur de 3 kilometri și a legat Piața Republicii cu Piața Națiunilor, prin bulevardul Voltaire, iar al doilea traseu, așa numit de descărcare de către poliția franceză, a avut ca punct final Vincennes, pentru a asigura dispersia fără probleme a participanților la finalul evenimentului.

Redactor: George Marinescu