”Maratonul Nisipului”, la Mamaia

Ajuns la cea de-a șasea ediție, ”Maratonul Nisipului” a reunit în acest an în Stațiunea Mamaia un număr record de participanți.  Peste 1.800 de alergători amatori, sportivi de performanță şi alte câteva sute de susţinători din 30 de ţări au luat startul în una dintre primele competiții de anduranţă din Europa, care se desfăşoară integral pe nisip.

La această competiție au fost prezenți concurenți din România, Republica Moldova, Spania, Finlanda, Suedia, Bulgaria, Franţa, Italia și Statele Unite ale Americii.

În contextul preluării de către România a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, organizatorii au pregătit o surpriză pentru toți participanții ediției a VI-a a ”Maratonului Nisipului”. Sportivii, amatori sau profesionişti, au alergat cu un tricou tehnic cu însemnele Blocului Comunitar, care simbolizează principiul egalităţii şi iubirea pentru întreaga familie europeană.

Competiția a conținut patru probe: maraton, semimaraton, cursa de 10 km XS SPORTS NUTRITION şi cursa populară de 3 km. La acestea s-au adăugat crosul Family Run, de aproximativ 1 km, şi Cursa Campionii Şcolii, dedicată elevilor din şcolile constănţene.

„Anul acesta, inedit este cursa campionii şcolii. O cursă prin care ne dorim să dăm restart sportului în şcoală, o provocare adresată atât învăţământului, cât şi copiilor şi părinţilor. Dorim să aducem copiii de mici în zona alergării, să înţeleagă importanţa acestui sport”, a mai precizat Daniel Antonaru.

Cea mai mare provocare a competiției, maratonul de 42 de kilometri, l-a avut câștigător, la categoria băieți, pe atletul Vitalie Gheorghiţă, din Republica Moldova. După 2 ore, 44 de minute şi 17 secunde, acesta a trecut primul linia de start, în timp ce l-a categoria femei s-a impus românca Alexandra Ungureanu. Aceasta a finalizat cursa  în 3 ore, 46 de minute şi 19 secunde.

Cea de-a doua probă ca dificultate din cadrul concursului, semimaratonul de 21 de kilometri, a fost câștigată, la băieţi, de Mihail Bizniuc din Republica Moldova, și de Ilinca Maria Tempeanu, la categoria fete.

Primul loc la cursa de 10 km XS Sport Nutrition a fost obținut de Tudor Cebotari din Republica Moldova, la băieți, în vreme ce laurii victoriei la categoria fetelor, au revenit Danielei Ciocan din Constanța.

Câştigătorii de la cele patru probe ale competiției au primit premii substanţiale în bani şi produse. Valoarea totală a distincțiilor a ajuns la 45.000 de lei.

„Maratonul Nisipului” este un eveniment inedit cu prilejul căruia se promovează atât sportul de masă, cât şi  litoralul românesc la nivel internaţional.

Redactor: Mihaela Țânțaru