Mapamond în 60 de secunde (27.11.2015)

Turcia nu datorează Rusiei nicio scuză pentru doborârea, săptămâna aceasta, a avionului rus de război, a declarat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a mai spus că a încercat să dispute cu președintele rus Vladimir Putin, însă acesta nu i-a răspuns la telefon. “Nu am auzit încă vreo scuză de la cel mai înalt nivel în Turcia. Şi nici propuneri de despăgubire pentru pagubă ori promisiuni de a-i pedepsi pe autori pentru crima comisă”, a declarat, la rândul său, Putin. Ankara afirmă că avionul rusesc a fost avertizat in repetate randuri sa paraseasca spatiul aerian, în timp ce Moscova insistă că bombardierul s-a aflat în spaţiul sirian tot timpul.

François Hollande şi Vladimir Putin au anunţat că doresc să intensifice schimbul de informaţii în vederea unei eficientizări a atacurilor aeriene ale celor două ţări împotriva grupării Statul Islamic în Siria, relatează Reuters. “Vom creşte nivelul schimburilor de informaţii şi de informaţii secrete de orice natură, mai ales între forţele noastre”, a declarat François Hollande în faţa presei, la Kremlin.

Turcia este tot mai aproape de Uniunea Europeana. Capitolul 17 de negocieri pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeana urmează să fie deschis la “jumătatea lui decembrie”, a anunţat preşedintele turc Erdogan. “Ceea ce ni s-a spus ultima dată este că ni se vor da trei miliarde de euro pentru o perioadă de un an (…) către sfârşitul lui 2016; vorbim, de asemenea, despre o liberalizare a regimului vizelor pentru cetăţenii turci”, a mai spus înaltul oficial turc.