Mapamond în 60 de secunde (19.12.2015)

Peste 500 de sirieni aparținând taberelor adverse vor trece prin aeroportul de la Beirut în cadrul unui schimb de prizonieri între regimul Bashar Al-Assad și rebeli, a afimat vineri o organizație neguvernamentală. Schimbul de prizonieri va avea loc la începutul săptămânii viitoare, potrivit surselor militare siriene. Aceasta miscare are loc în virtutea unui acord încheiat pe 24 septembrie prevăzând un armistițiu la Zabadani, un oraș rebel de la granița cu Libanul asediat de forțele guvernamentale. Declanșat în martie 2011, de represiunea unor manifestații pașnice, conflictul din Siria a devenit tot mai complex in ultimul timp din cauza numarului mare de autori.In tot acest interval peste 250.000 de persoane și-au pierdut viața, iar câteva milioane și-au abandonat locuințele.

Președintele american, Barack Obama, l-a îndemnat pe omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, să ia măsuri pentru a tempera tensiunile cu Irakul,prin retragerea trupelor turce aflate în această țară. Barack Obama a insistat asupra necesității ca Turcia să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Irakului, potrivit unui comunicat dat publicității de Casa Albă. Miniștrii de externe ai țărilor din Liga Arabă se vor reuni la 24 decembrie în sesiune extraordinară la Cairo pentru a analiza desfășurarea trupelor turce în Irak.

Un cetăţean american care locuieşte în România este suspectat că a lansat ameninţarea cu bombă care a condus la închiderea a circa 1.000 de şcoli în oraşul american Los Angeles, dar bărbatul susţine că a fost victima hackerilor. Vincent Canfield,în vârstă de 21 de ani originar din statul Maine,a declarat că a primit o citaţie din partea autorităţilor în ancheta privind mail-urile de ameninţare care vizau şcoli din mai multe orase americane. Tânărul american, care a trimis postului CBS News o fotografie în care ţine în mâini două arme de foc, a refuzat să răspundă la întrebarea dacă s-a mutat în România pentru a scăpa de autorităţile americane.