Mapamond în 60 de secunde (17.11.2015)

Coaliţia internaţională coordonată de Statele Unite ale Americii a decis să atace resursele petroliere ale grupării Stat Islamic. Armata americană a distrus 116 camioane-cisternă în regiunea Deir Ezzor, din estul Siriei. Pentagonul s-a hotărât să atace obiectivele petroliere abia după ce a reflectat la modalitatea de a întrerupe, pe o perioadă determinată de şase luni sau un an, fluxul de petrol de care beneficiază gruparea Stat Islamic, fără a distruge permanent instalaţiile.

Armata rusă a lansat rachete de croazieră din Marea Mediterană spre oraşul sirian Raqqa, fieful reţelei teroriste Stat Islamic, în contextul atentatelor din Franţa şi a confirmării doborârii avionului rus de către terorişti. Rachetele de croazieră au fost lansate spre Siria de pe nave militare ruse aflate în estul Mării Mediterane, relatează ziarul Le Monde.Oficiali americani au confirmat că Rusia a lansat marţi rachete de croazieră spre Siria, intensificând şi raidurile aeriene.

Statele membre ale Uniunii Europene au răspuns pozitiv, cererii de ajutor pe care Franţa a formulat-o în baza articolului 42.7 al Tratatului de la Lisabona, după atentatele de la Paris şi Saint-Denis, relatează Reuters. Ajutorul european ar putea consta într-o susţinere sporită în Siria, în Irak şi în Africa. Articolul respectiv nu a mai fost invocat până în prezent.