Mapamond în 60 de secunde (16.11.2015)

Franta se razbuna prin 20 de bombardamente asupra orasului sirian Raqqa, fieful organizatiei fundamentaliste sunnite. Raidurile aeriene efectuate par a fi o intensificare a campaniei aeriene asupra reţelei teroriste sunnite Stat Islamic, care a revendicat atentatele de la Paris, soldate cu 132 de morţi şi sute de răniţi în rândul civililor. În replică, Statul Islamic a transmis că țintele lovite de armata franceză erau părăsite de mai mult timp și că nu s-au înregistrat victime.

Preşedintii Barack Obama si Vladimir Putin au convenit asupra necesităţii unei politici de tranziţie în Siria, coordonată chiar de oficiali sirieni în colaborare cu ONU, în cadrul summitului G20 din Antalya. De asemenea, Obama a salutat eforturile tuturor ţărilor care luptă împotriva organizaţiei teroriste şi a subliniat importanţa campaniei militare a Rusiei în Siria împotriva acestei grupări.

Marea Britanie va crește cu 15% personalul agenției de informații și va dubla bugetul destinat securității aviației pentru a se apăra împotriva militanților islamiști care plănuiesc atacuri din Siria, a declarat premierul David Cameron. ‘Știam de aceste celule care operează în Siria și care radicalizează cetățeni în țările noastre, care intenționează să trimită înapoi oameni pentru a comite atacuri’, a declarat Cameron.