Mapamond în 60 de secunde (15.09.2015)

Guvernul ungar a decretat stare de criză din cauza imigraţiei în masă, în două judeţe din sudul țării, la granița cu Serbia. Ungaria şi-a înăsprit legislaţia împotriva migraţiei ilegale, astfel că de la miezul nopţii de luni spre marţi, traversarea ilegală a frontierelor ţării este considerată infracţiune şi se pedepseşte cu trei ani de închisoare şi expulzarea din ţară. Traficanţii de persoane riscă pedepse cu închisoarea mai dure decât înainte. De exemplu, cei care organizează astfel de operaţiuni riscă între zece şi 20 de ani de detenţie. Guvernul poate decreta stare de criză din cauza imigraţiei în masă, pentru o perioadă de până la şase luni.

Coreea de Nord a avertizat marţi că este pregătită să folosească arme nucleare împotriva Statelor Unite şi altor inamici. “Dacă Statele Unite şi alte forţe ostile îşi continuă insistent politica ostilă nechibzuită faţă de Coreea de Nord şi au un comportament răutăcios, Coreea de Nord este pregătită să le facă faţă cu arme nucleare oricând”, a declarat directorul Institutului nord-coreean de energie atomică.

Un supravieţuitor irakian de pe o barcă cu imigranţi care a naufragiat duminică în apropierea coastelor Greciei a povestit că traficanţii sirieni de persoane au scufundat intenţionat ambarcaţiunea, folosind un ciocan pentru a face o gaură în carenă, relatează BBC News Online. Cel puţin 35 de imigranţi au murit duminică în urma scufundării ambarcaţiunii, inclusiv 14 copii irakieni şi sirieni. Imigranţii plătiseră câte 1.250-2.500 de euro de persoană pentru un loc în barca supraaglomerată.

Redactor: Mihaela Sinca