Mapamond în 60 de secunde (09.10.2015)

Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2015 a fost atribuit Cvartetului pentru Dialog Naţional din Tunisia, “pentru contribuţia sa decisivă la construirea unei democraţii pluraliste” în această ţară, după revoluţia din 2011, a anunţat Comitetul Nobel norvegian.

Pe măsură ce luptele au încetat în estul Ucrainei, rebelii proruşi îşi analizează opţiunile: să aştepte reluarea conflictului, să se întoarcă la viaţa civilă sau chiar să se îndrepte spre războiul din Siria, informează agenţia AFP. “Nu se mai desfăşoară lupte şi unii oameni sunt plictisiţi”, a declarat pentru AFP un luptător rebel. “Oamenii pe care îi ştiu m-au încurajat să merg în Siria, este cald acolo”, a adăugat el.

Traficul feroviar din Belgia este perturbat de o grevă de 24 de ore a angajaţilor companiei de căi ferate, care afectează inclusiv serviciile internaţionale către Marea Britanie, Franţa şi Germania. Angajaţii căilor ferate belgiene protestează impotriva reducerilor salariale plănuite de Guvernul premierului Charles Miche.

Guvernul norvegian intenționează să le ofere persoanelor care au primit azil pe teritoriul regatului drept de ședere doar pentru cinci ani. La încheierea acestui termen, autoritatile norvegiene le vor trimite în țările de origine, dacă acolo se înregistrează o ameliorare a situației.